Thursday, 19 January 2012

15 fakta yang tidak ramai orang tahu


Apa yang korang akan baca di bawah ini adalah 15 fakta yang mungkin kita sendiri pun tak sedar,,atau mungkin fakta yang kita baru pelajari..so well done!!you learnt new things today.!! 1. "TYPEWRITER" adalah perkataan terpanjang yang boleh dibuat dengan menggunakan huruf hanya pada satu baris keyboard.

2. "STEWARDESSES" adalah perkataan terpanjang yang ditaip dengan hanya tangan kiri.3. Purata pengguna komputer berkelip 7 kali per minit, kurang daripada separuh daripada kadar biasa 20.

4. Jika salah seorang berjalan di bawah tangga yang terbuka ia dikatakan membawa nasib malang.sesetengah orang berkata bahawa ini boleh kembali seperti biasa dengan serta-merta berjalan ke belakang kembali dibawah tangga.

5. membuka payung di dalam bangunan dikatakan membawa nasib malang. Sesetengah tradisi berpegang bahawa ia hanya nasib malang jika payung diletakkan di atas kepala seseorang ketika di dalam bangunan. 
 (mungkin ini merupakan idea asal daripada kilang pembuat payung supaya kita tak mencuba masa membelinya !)

6. Keldai biasa digunakan oleh pemberontak Iraq untuk melancarkan roket!

7. menghidu pisang atau epal hijau (menghidu, tidak makan) boleh membantu anda menurunkan berat badan!

8. purata orang menghabiskan tiga tahun hidupnya di dalam tandas.

9. Ia adalah mustahil untuk berdengung(humming) jika hidung anda ditutup.

10. Kebanyakan habuk dibawah katil anda sebenarnya adalah kulit mati anda sendiri.

11. Jika anda menyebut perkataan "colorful" kepada seseorang tanpa mengeluarkan suara, ia kelihatan seperti anda mengatakan "I love you".

12. Kebanyakan kertas biasa tidak boleh dilipat lebih daripada 7 kali.

13. Bunyi bergerak kira-kira 4 kali lebih cepat di dalam air berbanding di udara.

14. Surat-satunya huruf yang tidak terdapat pada Jadual Berkala(periodic table) ialah  huruf "J".

15. Jika anda dikunci di dalam bilik yang kedap udara, anda akan mati keracunan karbon dioksida terlebih dahulu sebelum anda akan mati kekurangan oksigen.


fakta-fakta yang aku baru saja kongsi dengan korang ni adalah fakta daripada pelbagai sudut seperti fakta sains, fakta tentang manusia, fakta yang pelik, fakta yang menjadi kepercayaan sesetengah orang dan banyak lagi..walaupun ade sesetengahnya yang agak meragukan..just take it as a knowledge that might be useful someday..!! perkara-perkara macam ni adalah ilmu yang tiada di ajar di sekolah atau mana-mana institusi pengajian sama ada dalam mahupun luar negara..so pliz be glad that you read this article..you'r welcome!

Reactions:

0 comments:

Post a Comment

Anda boleh tinggalkan komen di tempat yang telah disediakan..