Wednesday, 18 January 2012

Virtual Private Network (VPN)

Assalammualaikum dan salam sejahtera,,

Pagi nie tak boleh tido pulak..Jadi aku nak buat tutor skit dekat korang..Tutor kali nie aku buat cara nak setup VPN..Apa itu VPN??korang kena tahu juga apa itu VPN. VPN ialah virtual private network dalam bahasa melayunya Rangkaian Peribadi Virtual/maya. Ayat paling senang, korang boleh melayari internet secara bebas atau dipanggil sebagai Anonymous,tanpa sekatan oleh mana-mana pihak. sekarang nie korang pahamkan ye..


Tutor nie aku buat dalam windows 7.Lain daripada itu cari sendiri la ye..maaf.

1. sekarang korang bukak laman web http://whatismyipaddress.com atau korang taip je IP dekat google. Korang akan namapak public ip korang..Korang copy dan save kat notepad..
2.Korang pergi ke control panel--->network and internet--->network and sharing center---> setup a new connection or network.
3.korang pilih connect to workplace.

4.Mark pada no,create new connection dan tekan next.

5.Use my connection (VPN)


6.Pada internet address korang letak superfreevpn.com dan pada destination korang letak je nama apa pon..kotak kat bawah tu korang biarkan kosong je.


7.lepas tu korang bukak laman web www.superfreevpn.com.Kat situ ada korang punya username dan password.Kemudian isikan pada kotak seterusnya.


8.Then,korang tekan connect.

9.connection yang korang buat tadi akan muncul di internet connection macam kat bawah nie. setiap kali korang nak connect VPN korang klik je kat situ..Tak payah nak create banyak-banyak.



10.Lepas VPN korang disambungkan aku nak korang bukak semula web http://whatismyipaddress.com. korang tengok perbezaan ip korang sebelum dan selepas VPN korang disambungkan.

p/s: setiap kali korang nak sambungkan VPN,korang mesti bukak laman web http://superfreevpn.com untuk amik password.Ini kerana password vpn akan bertukar selepas 24 jam.selamat mencuba.tq


Reactions:

0 comments:

Post a Comment

Anda boleh tinggalkan komen di tempat yang telah disediakan..