Saturday, 21 January 2012

dapatkan free hosting dan domain

Assalammualaikum dan Salam Sejahtera,

Apa yang kita lihat hari ini terlalu banyak website dibangunkan. Korang search je kat google mesti banyak yang keluar.Apa yang anda perlu tahu ialah untuk menyokong sesuatu website ia perlulah ada hosting dan domain yang kukuh samada berbayar atau tidak berbayar. Malas pulak nak celoteh panjang-panjang..Hari nie aku nak buat tutotial hosting dan domain.Jangan risau ia free je.
Web hosting yang aku akan guna ialah http://000webhost.com..tengok video kat bawah.. nak ikut cara lisan pon boleh..



1.Korang bukak http://000webhost.com
2.Bagi pengguna baru sila signup dulu.Butang signup berada sebelah kanan.koran cari sampai jumpa.
3.Akan keluar form untuk korang isi maklumat.Yang aku nak terangkan pada bahagian domain je. bahagian lain korang isi ikut sesuka hati. Kotak pertama ia meminta korang masukkan domain yang telah korang miliki.Kalau tak ada lagi korang abaikan je. Kotak kedua ialah domain yang ditawarkan oleh 000webhost.com.Korang letaklah nama apa-apa pon ikut suka hati korang.
Lepas dah isi maklumat dalam form itu. Korang ikut arahan seterusnya.

                                                      klik gambar untuk zoom
4.Untuk comformation 00webhost akan hantar link ke email korang.ye kot..aku pon dah lupa.
5.Lepas itu korang login.Butang login sebelah kanan korang cari perkataan member area.
6.Bila dah login korang akan nampak mcm kat bawah nie.

                                                              klik gambar untuk zoom
7.Kat colums domain itu ada nama domain yang korang daftar tadi.Sekarang korang klik kat go to Cpanel .
8.Dalam cpanel korang cari file manager dan klik.
klik gambar untuk zoom
9.Korang akan dapati ada tabs baru akan keluar.macam gambar kat bawah nie.
klik gambar untuk zoom
10.lepas itu korang tekan directory public_html. bila dah masuk aku nak korang delete file default.html yang lain biarkan aja.Ok..kat situ korang boleh upload korang punya file. 
11.Meh sini aku terangkan sikit penggunaan directory  nie..lepas aja korang upload korang punya file,untuk melihat file korang sila right klik kat open dan open new tab. dalam new tab itu akan terpampang korang pnya website. Pada bahagian view adalah untuk melihat source code  file korang. Jika korang nak edit sila tekan button edit..

aku tunjuk contoh sikit..sila tengok link.



ok selamat mencuba..tq

Reactions:

0 comments:

Post a Comment

Anda boleh tinggalkan komen di tempat yang telah disediakan..